dimecres, 9 de novembre del 2011

Segur que el cara a cara va punxar a Catalunya?

Deia Thomas Jefferson que “no hi ha cap veritat que em faci por o que desitjaria que el món sencer ignorés”. Ell, com la gran majoria dels pares fundadors dels Estats Units, era un apassionat del mètode científic i un agnòstic camí de l'ateisme en una època en que no es podia demanar gaire més valentia en temes religiosos. Conèixer com pensaven personalitats com ell mateix o com Benjamin Franklin ajuda a entendre el laïcisme que impregna la constitució nord-americana i que els membres del Tea Party voldrien oblidar.

Crec profundament que el mètode científic pot ser un gran aliat de la política en el segle XXI, només cal fer el que fan el 99% dels científics: no donar res fet sabut fins que no s'ha analitzat, i tot i així dubtar-ne. És per aquest motiu, i sense cap altra intenció que he volgut perdre uns minuts comparant les audiències del debat entre Rajoy i Rubalcaba per veure fins a quin punt el seguiment que va tenir a nivell estatal i a nivell del Principat són significatius i se'n poden extreure conclusions, cosa que ja avanço, no faré per prudència.


En comparació a quina audiència?
Abans d'opinar sobre si l'audiència del debat va ser alta o baixa, cal fixar un punt de referència. Alta o baixa en comparació a què o quina audiència? He trobat alguns anàlisis, ben fets, que la comparen amb altres debats electorals. Aquest em sembla un bon punt de partida, però jo he volgut comparar-ho amb l'audiència que van tenir els mateixos canals de televisió dos dilluns abans (he ignorat el dilluns anterior perquè era la castanyada).

A més, enlloc de fixar-me el percentatge he volgut fer-ho en el nombre total d'espectadors dels 4 principals canals de televisió que van emetre el debat. A Catalunya la suma de La1, Antena3, La Sexta i Cuatro el dilluns 24 octubre havia estat de 1.170.000 espectadors i el debat va arribar als 1.248.000, és a dir que van guanyar 78.000 espectadors. En canvi a nivell estatal les audiències d'aquests 4 canals van ser pitjors amb el debat que amb la programació habitual del dia 24 octubre, concretament entre les 4 van perdre 1.178.000 espectadors.


És a dir, que amb l'excepció de Cuatro i A3, els canals que van decidir programar el debat van sortir-hi guanyant a Catalunya i perdent a la resta de l'estat, almenys en audiència. A més, aquells que atribuïen l'èxit del programa de l'Albert Om a la presència del Charly Reixach s'equivoquen quan veiem que Santiago Dexeus va tenir més espectadors que l'ex-jugador del Barça.

En comparació a quin electorat?
Si l'objectiu dels canals era aconseguir més audiència, l'objectiu dels 2 candidats era arribar al màxim possible d'electors. En aquest sentit crec que és útil comparar el nombre total d'espectadors amb el nombre de votants obtinguts per PSOE i PP a nivell estatal o del Principat.


L'any 2008 la suma de vots dels 2 principals partit a nivell de l'estat espanyol va ser de 21.234.497 que suposa un 61,49% sobre el cens total. A Catalunya la suma va ser de 2.300.384 vots i que va representar un 43,2% sobre el cens. És lògic pensar que un debat entre els líders de 2 partits que a Catalunya no arriben al 50% del cens no pot tenir ni el mateix interès ni la mateixa audiència que en territoris de l'estat que practiquen el bipartidisme. En tot cas, el diferencial és del 7,3% a nivell estatal i del 8,3% a nivell català.

En resum, és evident que el bipartidisme agrada menys a Catalunya (no només pel que fa audiències, sinó també a urnes). Això ja se sabia abans del debat, però no va haver-hi una punxada tant significativa com alguns teletips han assenyalat. En segon lloc, la inèrcia de les audiències televisives també hi va tenir quelcom a veure (només cal comprovar com el CSI de Tele5 es va mantenir). I tercer, s'ha de relativitzar el paper jugat pel Reixach en els bons números del programa de l'Albert Om.

Estaria bé, doncs, que l'opinió es construís a partir de dades objectives. Les matemàtiques no són una opinió, i els que marquen tendències cada matí haurien de prestar-hi més atenció. No sigui que arribi el 20 de novembre i la gent no entengui els resultats obtinguts per uns i altres a Catalunya.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada