dimecres, 16 de novembre del 2011

El dia que Cruyff va penjar les botes tenia 38 anys


El 13 de maig de 1984 Johan Cruyff es retirava com a jugador de futbol a l'edat de 38 anys (els que jo faig avui). Aleshores en tenia 10 i recordo força bé aquell dia gràcies a la meva mare, força futbolera, que va avisar-me que deixés de parar taula uns instants i mirés com (crec recordar al programa Estudio Estadio de La 2) el mag holandès s'acomiadava com a jugador amb la samarreta...del Feyenoord! Jo m'havia aficionat al futbol durant el mundial del '82 i a part del Barça no coneixia gaires clubs d'altres lligues, així que en aquell moment no em va semblar tant estrany com deien els locutors que Cruyff jugués el seu darrer partit amb l'etern rival de l'Ajax. Però amb els anys vaig anar coneixent més detalls d'aquella “traïció” tal i com sovint la titllaven alguns periodistes esportius. 


El nom de Johan Cruyff sempre anirà lligat al Barça i a l'Ajax, l'equip que el va veure néixer com a jugador i com entrenador. Per això no és d'estranyar que decidís retirar-se a la lliga holandesa. El 1983, després de guanyar la lliga amb l'Ajax, l'equip d'Amsterdam li comunica que amb 37 anys ja és massa gran per jugar a futbol i, per tant no el renovarà. Cruyff, però, creia que encara li quedava futbol i decideix fitxar per l'arxi-enemic del seu equip per jugar-hi una temporada, en la que, per cert, guanya lliga i copa.
Molts atribueixen a una revenja de Cruyff aquesta darrera temporada. Potser ho va fer per despit, o potser no. Ara que compleixo la mateixa edat amb la que el flaco es va retirar entenc molt millor la seva decisió. Només es viu un cop, i Cruyff sabia que o bé aprofitava aquella temporada o mai més tornaria a jugar a futbol. Què havia de pesar més? Acatar la decisió dels dirigents del seu club o el seu desig de poder seguir fent gols, encara que només fos un any més. El fet que la darrera temporada de Cruyff fos excel·lent és el menys important. Encara que hagués estat un desastre i, els dirigents de l'Ajax haguessin encertat pre-jubilant-lo, ell tenia dret a tornar-ho a intentar.

La vida és molt curta, massa. I no hi ha res esperant-nos més enllà d'aquesta existència. Cal aprofitar cada instant per fer allò que ens agrada o allò en què creiem. I amb els anys, mirant enrere, et pots penedir d'haver fallat moltes ocasions de gol o haver desaprofitat algun que altre penal, però mai has de penedir-te de no haver-lo xutat. Hi ha moltes decisions del Cruyff entrenador que no comparteixo, però totes queden en segon terme davant el més important que va transmetre al club i a una generació de culers: la necessitat de tornar-te a aixecar i tornar-ho a intentar, ja que no existeix derrota més gran gran que abandonar un somni.



0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada