dijous, 24 de novembre del 2011

Cobrar per recepta: tapar forats enlloc de buscar solucions

No crec en els dogmes, crec en les matemàtiques. No sóc ateu per una qüestió ideològica o filosòfica, sinó científica. Déu és una hipòtesi que no ha estat demostrada. Tampoc sóc socialdemòcrata per ideologia, ho sóc per què crec que és un model més eficaç que les seves alternatives vigents (o el menys ineficaç dels models actuals, si voleu). És per aquest motiu que les esquerres s'equivoquen (ens equivoquem) quan eludim un debat enlloc de contraposar els nostres arguments. El sistema de finançament de la sanitat pública n'és un bon exemple. Jo estic en contra del co-pagament (millor seria anomenar-lo re-pagament) per motius pràctics, no ideològics.

Motius econòmics
Els que defensen les mesures de co-pagament sovint usen l'argument del finançament de la sanitat pública. És evident que aquesta és deficitària (concretament a Catalunya té un dèficit anual de 1.000 M€). Davant d'aquesta xifra tenim dues opcions: gestionar millor o buscar noves formes de finançament. És sorprenent que el que s'auto-anomena “govern dels millors” hagi optat per la segona opció quan en campanya va prometre la primera.

Al meu entendre per reduir aquest dèficit a llarg termini i de forma estable i no a corre-cuita hi ha un seguit de mesures alternatives a les retallades i el co-pagament.
1- No tocar els programes de prevenció ni detecció precoç de malalties. Aquests programes no COSTEN diners, ESTALVIEN diners. Per cada € invertit en aquests programes n'estalviem 5 en tractaments futurs.
2- Promoure l'atenció de proximitat i a distància. Tancar CAPs o reduir el pressupost de l'atenció telefònica (Sanitat Respon) provoca més cues a urgències i hospitals reduint l'eficàcia i augmentant el cost del tractament.
3- Nova taxa sobre aliments rics en greixos saturats, sucres i sal. Imitant el que ja han fet Dinamarca o Hongria i, que a més de reduir el dèficit, ha servit per prevenir noves malalties.
4- Reduir el pes de la factura farmacèutica. Seguir amb la línia iniciada el 2003 pel govern d'esquerres que va aconseguir reduir el pes de la factura farmacèutica passant del 25,1% del 2003 al 15,5% el 2010.

Motius pedagògics
El segon argument que sol usar-se és el de la gent que va al metge a passar l'estona i a fer perdre el temps al personal sanitari. És evident que hi ha casos d'aquests, però convertir en categoria el que és anècdota ja comença a ser un costum d'aquest govern (com en el cas de la PIRMI). A més sorprèn molt que els que criticaven mesures com els radars o l'àrea verda pers ser “només recaptatòries” ara justifiquin els co-pagament per ser “només pedagògic”.

El que cal és educar la població a tenir cura del seu cos i a seguir uns hàbits saludables, és a dir, cal evitar que la gent emmalalteixi no que la gent vagi al metge un cop ha emmalaltit.
1- Promoure l'auto-diagnòstic. Poques mesures són tan eficaces per combatre el càncer de mama o de pell com les que un ciutadà pot fer a casa seva de forma regular abans d'esdevenir pacient. Cal estendre aquests programes enlloc de retallar-los.
2- Promoure els bons hàbits. No cal ni entretenir-se a explicar la utilitat dels programes que combaten al tabaquisme, l'alcoholisme, el sedentarisme, etc.
3- Limitar l'accés de nens i joves a productes rics en greixos saturats i en sucre. És sorprenent com alguns dels partits més favorables al co-pagament per motius pedagògics voten un cop i un altre en contra de prohibir les màquines de vènding a escoles i instituts sabent que l'obesitat infantil i juvenil no para de créixer. Fins i tot caldria estudiar la limitació, com han fet alguns països, de determinats productes alimentaris en horari infantil.
4- Controlar l'ús antibiòtics. El mal ús d'aquests és responsable de l'aparició de resistències a malalties comuns que, a més, són la primera causa d'absentisme laboral.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada