dijous, 15 de desembre del 2011

Solidaritat en temps de crisi: Banc dels Aliments, Càritas i La Marató

Si d'alguna cosa ha “servit” (i em falten cometes) aquesta crisi ha estat sense cap mena de dubte per desmuntar tòpics que de tant repetits una part de la població se'ls havia cregut. El creixement com a únic camí, l'impossibilitat que esclatés la bombolla immobiliària, les prediccions infal·libles del FMI, etc...comencen a ser només un rècord i costarà molt que la gent torni a confiar cegament en aquests dogmes del segle XXI. Els que també estan caient aquests dies són els que envolten als temes de solidaritat, voluntariat o necessitat. No tota la pobresa és “estructural”, com l'anomenen aquells que no volen resoldre-la, i afecta a famílies a les que fa una dècada Aznar els havia dit que “Espanya va bien”. No totes les ajudes són demanades i adjudicades a persones d'origen no autòcton, potser eren dades que ja se sabien, però hi havia qui les posava en dubte constantment.


Un altre dels tòpics que ha caigut és que en temps de crisi la gent deixa de ser solidària. Al contrari, precisament viure i veure de prop (al barri, a l'escola, al CAP o a la família) situacions econòmiques que limiten amb la pobresa (que a Catalunya ja arriba al 20%, és a dir, 1 de cada 5 famílies!) fa que les persones siguem més conscients que mai de la necessitat de posar-hi una mica de la nostra part. I és així com “de vegades ens en sortim” i enguany el Gran Recapte del Banc dels Aliments ha superat tots els pronòstics (excepte els seus, que ja ho vaticinaven) i ha aconseguit prop de 1.100 tones d'aliments enlloc de les 800 que s'havien marcat com a objectiu. O Càritas ha fet públic un estudi on, tot i haver reduït les aportacions globals, confirma que ha augmentat el nombre des persones que fa aportacions a títol individual mentre que les provinents dels teixit empresarial han disminuït. I, de la mateixa manera, estic plenament convençut que la Marató de TV3 (enguany dedicada a la regeneració i trasplantament de teixits) serà un èxit rotund.

Però potser el tòpic més gran que hem de fer caure és la creença que la solidaritat és una despesa, quan en realitat és una inversió. Tots els estudis al respecte demostren que són més cares les conseqüències de la pobresa que no pas el que costaria invertir en evitar-la. Costa més diners (via subsidis, ajudes, malalties, educació, inserció laboral, etc...) ajudar una persona que ja es troba per sota del llindar de la pobresa que donar-li les eines, oportunitats i recursos quan encara no ha travessat aquest llindar. L'únic problema és que aquestes inversions no donen resultats a quatre anys vista i tots plegats exigim resultats immediats. No és només culpa dels governs, sinó també dels partits i militants que exigeixen als seus líders resultats electorals a 4 anys vista; i dels electors que volen solucions immediates “aquí i ara”; i dels mitjans (parlo de les empreses, no dels professionals) més interessats en el titulars que els continguts...

M'equivocava quan unes ratlles enrere deia que el tòpic més gran que hem de fer caure és que la solidaritat cosat diners, no és cert, el tòpic més gran contra el que hem de lluitar és el que afirma que això no ho podem canviar. Si haguéssim fet cas de tots els que han afirmat al llarg de la nostra història que hi havia coses impossibles encara estaríem enfilats dalt d'un arbre. Però, ja fa prop de 15 milions d'anys, vàrem aprendre que no era impossible baixar dels arbres, aixecar-nos sobre dues cames i mirar més lluny del que ho havíem fet mai abans. Potser va sent hora que ho tornem a fer, no?

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada