dilluns, 7 de novembre del 2011

¿Per què podem decidir sobre el deute grec i no sobre les nuclears franceses?


Quins són els límits de la sobirania? I parlo dels límits geogràfics, com a demòcrata radical no crec que pugui haver cap tema que no es pugui votar en un referèndum, o com a mínim no me'l sé imaginar. Però sobre quines persones tenen dret a ser consultades en una determinada qüestió no hi ha una posició comuna, ni senzilla. Els catalans estem molt acostumats a sentir dir que el referèndum sobre la nostra independència hauria de ser a nivell de tot l'estat espanyol, ja que les conseqüències tindrien afectacions directes sobre la resta de ciutadans de l'estat. Mai m'he oposat a aquesta possibilitat, malgrat saber que la defensa d'aquesta postura no és sincera.


Aquests dies, amb el cas grec, s'està tornant a sentir l'argument de la responsabilitat compartida. Els que ho argumenten, defensen que la crisi grega i el retorn del deute contret afecta la moneda comuna i la resta de ciutadans de la UE. Sembla lògic, diuen, que si les conseqüències les haurem d'assumir tots i totes, les decisions també siguin compartides. No em sembla malament, tot i que em sembla curiós que els mateixos que no van defensar compartir els beneficis de la bombolla financera ara en vulguin repartir la factura.

Sóc un ferm defensor de la construcció europea, i valoro molt positivament tot el que impliqui una major capacitat dels ciutadans de la Unió per decidir sobre polítiques que ens afecten a tots. No m'oposaria, doncs, una consulta que no fos únicament sobre el cas grec sinó que permetés decidir sobre la política econòmica comuna de la UE. Ara bé, un cop acceptat que les decisions que tenen implicacions continentals no poden quedar en mans de només una part de la població, hauríem de preguntar-nos per quin motiu alguns es limiten a demanar només en el cas grec una consulta a nivell europeu.

A Europa, comptant només els països membres de la UE, hi ha 145 centrals nuclears. Només a França n'hi ha 59. Si hi hagués cap accident o fuita de material nuclear, les radiacions no s'aturarien a la Jonquera, i no pas per formar part de l'espai Schengen, sinó perquè les radiacions ionitzants de fronteres no en saben gaire. Recordem que en la cas de Txernòbil les conseqüències es van notar a nivell planetari. Només a Suècia, segons un estudi fet pel Dr. Martin Tondel, es calcula que fins a l'any 1996 hi va haver un augment de 849 casos de càncer que es poden relacionar directament amb l'explosió de la central ucraïnesa.

Em semblaria lògic que si els perills nuclears ens afecten a tots els europeus també la decisió sobre si seguim allargant o no la vida de les centrals existents o n'obrim de noves la prenguem tots els que en podríem resultar afectats. Com en el cas grec. Si les conseqüències són compartides també ho ha de ser la presa de decisions. Només faltaria que Bèlgica, per posar l'exemple d'un país que aquesta mateixa setmana ha anunciat el tancament de les seves centrals i l'abandonament d'aquesta energia cara, ineficient i bruta, acabés patint les radiacions d'una fuita originada en sòl francès. Com dirien en altres latituds del continent, això ja seria “es colmo”. Sospito, però, que els mateixos que aposten per compartir la decisió sobre el deute grec s'oposarien fermament a compartir la decisió sobre les nuclears franceses.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada