dimarts, 20 de juliol del 2010

Autonomisme? Ara toca independència


* article publicat a la revista de l'ACM - Associcació Catalana de Municipis

El Govern catalanista i d’esquerres format el desembre de 2003 no va comptar ni amb els habituals cent dies de gràcia dels que acostumen a gaudir tots els nous consistoris, ja siguin a nivell nacional o municipal. De seguida van aparèixer veus apocalíptiques que vaticinaven la fi de l’eix nacional en el debat polític català o, fins i tot, l’extinció de Catalunya com a país. Set anys més tard les hemeroteques són implacables i provoquen altes dosis de vergonya aliena amb resultats similars al dels cops de sol que sovintegen per les platges catalanes durant aquestes dates.


La realitat, però, és tossuda i una desena de magistrats han aconseguit que les properes eleccions al Parlament de Catalunya es converteixin en un plebiscit al model autonòmic, on els ciutadans hauran d’escollir entre els partits que encara creuen en la via constitucional i els que apostem per una transició tranquil•la, democràtica i consensuada cap a l’estat propi. La sentència del Tribunal Constitucional ha servit per obrir els ulls a molts catalans i catalanes que encara apostaven per la reforma federal d’un estat que no coneix el significat d’aquesta paraula.

Ara és el moment de decidir si la democràcia té límits. O bé ens conformem en el fet que una Constitució, o la seva interpretació, votada fa trenta anys pot seguir marcant els límits als anhels i necessitats de la ciutadania. O bé apostem per defensar la capacitat dels catalans i catalanes de decidir el nostre futur mitjançant les urnes. El procés de reforma estatutària ha estat llarg i frustrant. És comprensible, doncs, que bona part de la ciutadania se senti fatigada per aquest debat i demani un salt endavant pel que fa a l’autogovern del país, tal com feien un milió i mig de persones a Barcelona fa pocs dies.

Tant l’autonomisme com el federalisme han tingut gairebé dues dècades per posar a prova les seves estratègies. Els minsos resultats obtinguts ens donen força i esperança als que apostem per la construcció d’un estat propi que ens permeti obrir una nova etapa com a país en el sí de la Unió Europea. Autonomisme? Ara toca independència.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada